I. trimeszteri kombinált Down-kór szűrés menete

A vizsgálat két részből áll.

Az anyai vérből meghatározott magzati hormon értékeket kombináljuk az ultrahang vizsgálat során mért magzati paraméterekkel.

A nemzetközi protokoll „FMF” Fetal Medicin Fundation (Magzati Diagnosztikai központ London) szerint történő vizsgálatnak szigorú kritériumai vannak. Ezek betartása biztosítja számunkra a szűrő módszerre vonatkozó 95%-os pontosságot kromoszóma betegségek felismerésére.

Mikor történjen a vérvétel?

Legérzékenyebb a teszt a betöltött 9. terhességi hetet követően, a 9-11 terhességi hét között. Ha ebben az időpontban megtörténik a vérvétel, a hormon értékek már rendelkezésre állnak, hogy a 12. hetes ultrahang vizsgálat után a kockázat számítás is elvégezhető legyen. Ami ez esetben meg is történik. Lehetőséget adva a kiértékeléskor felmerülő kérdések megválaszolására. (genetikai tanácsadás, kontroll vizsgálat szükségessége stb…).

Abban az esetben ha később történik a vérvétel, az ultrahang vizsgálatot követően be kell várni a labort a kockázatszámításhoz, tehát a kismama később kapja meg a leletet.

Mikor kell történnie az ultrahang vizsgálatnak?

11+6 nap – 13+6 nap között FMF kritérium.

Gyakorlati szempont: legyen betöltve a 12. terhességi hét. Inkább 12 hét néhány naposan történjen a vizsgálat, mert ez esetben nem kockáztatjuk azt, hogy valami az értékelhetőség miatt marad ki a kockázatszámításból.

Mit vizsgálunk a 12 hetes ultrahang vizsgálat során?

Teljes magzati anatómia.
Kromoszóma markerek: NT –tarkórebő, NB-orrcsont

Doppler vizsgálat: ductus venosus, tricuspidalis regurgitatió (szívbillentyű) stb.
Nemzetközi protokoll szerint.

A fent említett időpontokat akkor tudjuk betartani ha a kismamák időben megkapják a megfelelő tájékoztatást a vizsgálat lehetőségéről, és maguk is fontosnak tartják, hogy a vizsgálatból kihozzuk a maximumot. (95%-os pontosság).

Továbbá veszítünk a 95%- ból, ha a vérvizsgálat nem FMF akkreditált laborban történik.