4D ultrahang technika - Novákné Szerdahelyi Zsuzsanna (szonográfus)

A legkorszerűbben felszerelt debreceni 4D ultrahang rendelőben lehetőség nyílik mindenki számára a családias légkörben történő ultrahang szűrővizsgálatra, ahol az apa és/vagy a család bármely tagja is  jelen lehet. Részesévé válhat a felejthetetlen élménynek ahol a legkorszerűbb 4D ultrahang technika segítségével élethű képen láthatja a születendő magzatot.

A terhesség alatt végzett ultrahang vizsgálat célja a méhen belüli magzat fejlődésének nyomon követése, esetleges fejlődési rendellenességek felismerése, valamint a magzati és vagy anyai veszélyállapotok észlelése.

Egy egészséges terhesség során minimum 5 szűrővizsgálat javasolt.

 

0. szűrővizsgálat

A terhességi kor és a szülés időpontjának pontos megállapítása. A petezsák/-ok méhen belüli elhelyezkedése, az embrió/-k kimutatása, valamint a placentatio típusának megállapításával eldönthető hogy egyes, vagy többes terhességről van e szó. Az embrió/-k szívműködésének kimutatásával igazolható a terhesség élő volta. Továbbá kimutathatóak a terhesség mellett egyéb anyai belső nemi szerveket érintő kóros elváltozások.

I. genetikai  szűrővizsgálat

12.terhességi héten végzett ultrahangvizsgálat célja a magzati anatómia megítélése. A durva fejlődési rendellenességek , és a kromoszóma betegségekre utaló ultrahang jelek kimutatása. NT mérése, orrcsont megítélése, kromoszóma markerek vizsgálata, tricuspidalis regugitatió (szívbillentyű, ) keringésvizsgálatok stb... A placenta helyzetének, magzatvíz mennyiségének meghatározása, stb....

II.  genetikai szűrővizsgálat

a 18-22.terhességi hét között történő szűrővizsgálat célja a korábban még fel nem ismerhető, később manifsztálható magzati fejlődési rendellenességek kimutatása. A magzat fejlődésének nyomon követése, a méhlepény helyzetének, a magzatvíz mennyiségének megítélése.Belső méhszáj ellenőrzése ultrahanggal (ehez telt húgyhólyag szükséges).stb.....

III.  Retardatió szűrése ( magzat méhen belüli fejlődésének ellenőrzése) 

a 32. terhességi héten. Célja a magzat méhen belüli fejlődésének ellenőrzése. Magzati biometria , súlybecslés .A magzatvíz mennyiségének, a lepény szerkezetének , helyzetének megítélése. Doppler vizsgálat a köldök arteriában és arteria uterinában.

IV. szűrővizsgálat

36-38. terhességi hét között. A szülésvezetés szempontjából fontos információk nyerése. Magzat súlya, beilleszkedése, lepény érettsége, magzatvíz mennyisége, stb.. A szülés előtti állapot rögzítése. Az anyai és/vagy magzati veszélyállapotok észlelése.

Doppler, Flowmetria, Keringésvizsgálatokkal  a magzat állapota ellenőrizhető, esetleges veszélyállapotok felismerése, krónikus hypoxia , tartós szívmüködés lassulás, bradycardia, stb..észlelése, melyek a szülés meginditásának, vagy császármetszésnek  indikációi lehetnek.

 

Veszélyeztetett terhességben, Ikerterhesség esetén, panaszok esetén, szülői aggodalom miatt, bármikor végezhető ultrahang vizsgálat a fent említett időpontokon kívül is.